torsdag 8 januari 2009

Subcomandante Marcos fördömer Israels attacker under zapatistfestival



Mellan den 26 december och den 5 januari pågick zapatistfestivalen La Digna Rabia, man började i Mexiko City, fortsatte i zapatistcaracolen Oventic och avslutade utanför San Cristóbal. Jag har deltagit i allt (är därför ganska slut nu...) det har varit tal, diskussioner, dikter, konserter, fotoutställning, dokumentärer, teater, dans med mera... Mycket zapatism på lite tid med andra ord, mycket trevligt.
I ett av sina tal kritiserade Subcomandante Marcos, zapatisternas omtalade frontfigur som kännetecknas av sin zapatistmask, sin gröna keps och sin pipa, Israels attacker mot Palestina. Han menade att Israels attacker är ett klassiskt erövringskrig och en professionell armé som dödar en försvarslös befolkning. Han fortsatte i sitt tal med att säga: Vi kanske inte stoppar någon bomb och våra ord kanske inte förvandlas till någon sköld, men kanske lyckas orden samlas tillsammans med andra vilket förvandlas till ett brus, och sedan till en röst och sedan till ett skrik som hörs till Gaza. Vi - nosotros y nosotras - zapatister från EZLN, vet hur viktigt det är, mitt i förstörelse och död, att höra uppmuntrande ord.
Under den näst sista dagen av festivales nåddes vi deltagare av beskedet att ett tjugotal personer i Oaxaca (en angräsande delstat till Chiapas) hade arresterats när de genomförde en fredlig demonstration mot attacken mot Palestina utanför det amerikanska konsulatet. Personerna har sedan släppts.
Det är min kollega Valeska som tagit det fina kortet på Sub Marcos, jag satt längre bak och fick bara ganska mörka bilder. På bilden ett av de få tillfällen han inte hade pipan i munnen...
Läs mer om Marcos tal, på spanska:
EZLN:s hemsida, där talen från festivalen finns att lyssna på, nästan allt på spanska. Subcomandante Marcos tal finns också utskrivna.
Mina artiklar om ämnet, på Kristna Freds hemsida och Latinamerika.nu:

Inga kommentarer: